טכנולוגיית HDR משפרת לטלוויזיה את הטווח הדינמי הרחב (High Dynamic Range) – היחס יחס בין טווח מינימלי למקסימלי של ערכי תאורה (אוריות – Luminance), מהנמוך ביותר לגבוה ביותר.
טכנולוגיית HDR במסכי הטלוויזיה הם חידוש משמעותי ומהותי מאוד, HDR מאפשר סולם צבעים רחב (Wide Color Gamut) לתמונה ולקלוט יותר פרטים.
צילום HDR מתבצע עם מצלמות וידיאו מתקדמות שתומכות בטכנולוגיה, הם מסוגלות לצלם כל פריים פעמיים, פעם אחת במצב תאורה הכי בהיר (highlights) ופעם שניה במצב תאורה הכי נמוך כהה (shadows), לאחר מכן המצלמה תשמור את הנתונים שנאספו (metadata) ותאחד את התמונות לתמונה אחת אשר תכיל את כל הטווח הדינמי של הסצינה. כך נקבל תמונה בעלת טווח דינמי רחב HDR מה שיוצר תמונה של צבעים חזקים וחדות תמונה בתוספת לרזולוציה של 4K ותקבלו את אפקט מרשים של צבעים חזקים ובהירים ותמונה חדה עם יותר פרטים.
סוגי HDR בטלוויזיות LG
HDR 10 – היא טכנולוגיית וידאו בטווח דינמי גבוה (High Dynamic Range) המוסיפה מטא נתונים דינמיים (Metadata) לקובצי מקור HDR10.
המטא-נתונים הדינמיים משמשים להתאמה ואופטימיזציה של כל פריים של סרטון ה-HDR ליכולות התצוגה הצרכנית באופן המבוסס על כוונותיו של יוצר התוכן.
HDR 10 בגירסת Open Source מה שאומר שניתן לשימוש ללא רישיון ובחינם ולכן תמצאו לו יותר תוכן.
לשימוש ב-HDR בהתקן חיצוני צריך כבל HDMI שתומך גירסה 2.0a ומעלה.
HDR Dolby Vision – טכנולוגיית HDR מתקדמת מאוד של חברת Dolby עם יכולת שליטה על כל פריים!
הטכנולוגיה מתארת נתונים דינמיים (Dynamic Metadata) לטלוויזיה עם נתוני הארה של הערך תאורה הנמוך ביותר לגובה ביותר המותאמים לכל סצנה או לכל פריים בזמן אמת. מה שמאפשר לקבל תמונה מדוייקת וקרובה למציאות עם יותר פרטים בסצנות חשוכות, תמונה עם צבעים חזקים ובהירים אבל לא שרופה במקומות עם חשיפת יתר לאור (כמו שמים, רקעים וכדו’). את טכנולוגיית Dolby Vision תמצאו במסכי פריימיום של LG. לשימוש בהתקן חיצוני התומך ב-Dolby Vision יש לחבר לכניסת HDMI בגירסה 2.0 ומעלה.
HDR Dolby Vision IQ – פורמט הרחבה של Dolby Vision שטלוויזיות LG תומכות בו.
IQ מציגה אוטומציה ל-Dolby Vision, אם הטלוויזיה שלכם תומכת ב-IQ, תוכלו לבחור מצב תמונה של IQ או להפעיל את IQ מתפריט התמונה בעת צפייה בתכני Dolby Vision.
Light Sense – שמשתמש במטא נתונים של Dolby Vision וחיישן האור הסביבתי של הטלוויזיה כדי לייעל את התמונה לתנאי התאורה הנוכחיים בחדר שלך, למשל, כדי למנוע פרטי צל כהה בלתי אפשרי לראות בחדר בהיר.
אופטימיזציית השמעה אוטומטית (APO) – היא מטא נתונים באות לזיהוי סוג התוכן, כך שניתן להתאים את הגדרות הטלוויזיה באופן אוטומטי.
ה-IQ של Dolby Vision יבצע אופטימיזציה של התמונה כך שתתאים לסביבת הצפייה שלכם (כהה, בהירה או משהו באמצע) ומדי פעם יתאים את הגדרות התמונה של הטלוויזיה שלכם כך שיתאימו לסוג התוכן שבו אתם צופים. זה יכול גם להתאים באופן דינמי את טמפרטורת הצבע של תמונת הטלוויזיה שלכם.
HDR HLG – טכנולוגיית Hybrid Log Gamma שהגיעה מגופי השידור BBC ו-NHK (שירות השידור היפני) משמשת בעיקר לשידורים חיים (Live TV) והצגת תמונה באיכות גבוהה, פורמט זה תומך גם במסכים ללא HDR כך שמתאים לשידור טלוויזיוני לכל סוגי המסכים (כמובן שבמסך ללא HDR לא תקבלו את האפקט).
HLG-HDR מסוגל להעביר שידור של HDR ו-SDR על אותו הסיגנל. בהשוואה לטכניקות HDR אחרות כמו HDR10 ו-Dolby Vision, ה-HLG פשוט יותר להפקה ואינו מצריך מטא-דאטה (metadata) נוסף, מה שמקל על תהליך ההפקה והשידור.
HLG-HDR מאפשר תצוגת תמונה עם טווח דינמי רחב יותר (מגוון רחב יותר של בהירויות וניגודים), מה שמשפר את החוויה הוויזואלית ומציג תמונה מציאותית יותר עם צבעים חיים יותר ומיועד לשידורי הברודקאסט.
Filmmaker Mode – צפו בסרטים ובתוכניות הטלוויזיה שלכם כפי שיוצרי הסרט התכוונו. מצב תמונה בטלוויזיות LG Ultra HD נתמכות משמר את הכוונה היצירתית של הבמאי ומספק חוויה קולנועית.
Advanced HDR Technicolor – מדגמי 2018 בצפייה בתוכן HDR 10 התווסף מצב תמונה חדש Technicolor שבו תקבלו צבעים מדוייקים למה שיוצר התוכן רצה שתראו, ובכך לראות תמונה יותר קרובה למציאות.
הסבר על מיפוי גוונים דינמי (Dynamic Tone Mapping):
במסכי LG OLED מדגמי 2018 ומעלה ניתן לקבל שיפור נוסף וחשוב לגוון הצבעים והתאורה בתמונה בצפייה בתוכן HDR – בזכות המעבד המתקדם ניתן לבצע מיפוי גוונים דינמי שמפעיל בטלוויזיה מיפוי דינמי בזמן אמת לצבעים ולרמת האור של כל פריים. כוונון הניגודיות בזמן אמת כשצופים בתוכן HDR.
לדוגמה במקומות שיש חשש שהתמונה נשרפת בגלל חשיפת יתר (כמו שמים ועננים) המערכת תתאים את עוצמת ההארה כך שהתמונה תהיה ברורה וחדה, וכשאין חשש לחשיפת יתר של אור, המערכת תגביר את התאורה ובכך נקבל תמונה צבעונית יותר עם פרטים מלאים.
דוגמה נוספת, בסצנות חשוכות – הבלטה והגברת עוצמת התאורה בפרטים הקטנים, ללא הוספת רעשים בתמונה ובכך נקבל תמונה מוארת, צבעונית יותר, ברורה וללא רעשים, שזה חידוש מאוד חשוב.
קישורים נוספים
- השוואה בין Dolby Vision ל-HDR 10 ניתן לקבל בסרטון הזה.
- השוואה נוספת ומקצועית בין Dolby Vision ל-HDR 10 בנגן Blu-Ray ניתן לקבל בסרטון הזה.
- מידע נוסף על HDR ניתן לקבל באתר הזה.
- להמלצות להגדרות תמונה במצב HDR לחצו כאן.
- מידע מאתר Dolby.
חומר ב-4K HDR
כיום יש כבר המון חומר ב-HDR שתוכלו למצוא ב-YouTube, בשירותי VOD של נטפליקס, אמזון פריים, Apple TV, דיסני+, תכנים ב-Blu-Ray UHD וכמו כן, קונסולות המשחק XBOX X או פלייסטיישן 5, עם משחקים כמו: God of War ו-Forza Motorsport 7 ועוד.
💡 לסרטוני HDR מ-YouTube מומלצים לחצו כאן.
איך מקבלים אות HDR?
ניתן לקבל אות HDR מכמה מקומות שונים, מהאפליקציות בטלוויזיה או מנגן חיצוני:
- אפליקציות בטלוויזיה:
- דרך אפליקציית ה-YouTube, חפשו את המילה HDR בחיפוש באפליקציית YouTube בטלוויזיה.
- אפשר גם לקבל Dolby Vision HDR דרך אפליקציות נטפליקס, לדוגמא בסדרות “שולחן השף”, “מרקו פולו” (שימו לב הם מסומנים עם הסימן: VISION), אמזון וידיאו פריים, ואפל טי וי.
- מכשירים חיצונים:
- דרך נגני Blu-Ray UHD, כמו לדוגמא הנגן Oppo UDP-203.
- דרך נגני סטרימרים כמו שיאומי (זול ופשוט) או מתקדמים יותר כמו Dune HD 4K II או Nvidia Shiled.
- ברגע שמתקבל אות בטלוויזיה אתם תראו את הלוגו הבא מוצג בצד הימין של המסך:
הערה: אם החיבור הוא דרך רסיבר יש לוודא שהריסבר תמוך במעבר סינגל של HDR.