כבל HDMI או Optical ?

שמור במועדפים

בטלוויזיות LG ניתן להעביר את השמע דרך כבל HDMI או כבל אופטי או דרך התקן אלחוטי (לדוגמה Bluetooth). אז מה עדיף? זה כמובן תלוי בשימושים שלכם ובציוד שאיתו אתם מתחברים לטלוויזיה.

במדריך זה תקבלו הסבר על HDMI וכבל אופטי יתרונות והחסרונות, ובכך תוכלו להתאים לכם את סוג החיבור שהכי מתאים לשימושים שלכם…

HDMI

כבל HDMI (ראשי תיבות של High-Definition Multimedia Interface) הוא כבל שמיועד להעברת מידע דיגיטלי של וידאו ושמע בין מכשירים, בדרך כלל ברזולוציות גבוהות.

כבל HDMI משמש כדי לחבר בין מכשירי וידאו כמו טלוויזיות, מסכי מחשב, מקרנים וקונסולות משחקים למקורות וידאו כמו טלוויזיה, מחשבים, סטרימרים ממירים, נגני Blu-ray/DVD, קונסולות ועוד.

יתרון הגדול של HDMI הוא בכך שהוא מעביר גם תמונה וגם קול בכבל אחד, מה שמפשט את החיבורים.
כבל HDMI כולל תמיכה ב-ARC ובשליטה על מכשירים חיצונים שעל זה אסביר בהמשך המאמר…

הכבל יכול להעביר תוכן וידאו באיכות HD, 4K ואפילו 8K, כמו גם שמע רב-ערוצי באיכות גבוהה.

שני כבלי HDMI המסומנים "HDMI 2.1 144Hz 4K" על רקע לבן עם התווית בטקסט צהוב.

ישנם גם סוגי כבלים שונים כמו HDMI 1.4, 2.0 ו-2.1 – שכל אחד מהם תומך במהירויות ותכונות שונות (למשל, HDMI 2.1 תומך ב-8K וקצב רענון גבוה של 120Hz/144Hz).

תקנים:

גרסה רוחב פס תמיכה
HDMI 1.4 10.2Gbps DTS/Dolby Digital 5.1
HDMI 2.0 18Gbps DTS-HD / Dolby Digital 5.1
HDMI 2.1 48 Gbps DTS:X / Dolby Atmos / Dolby Digital TrueHD

ה-HDMI 1.4 שוחרר לפני למעלה מ-10 שנים וכל כבלי ה-HDMI מיוצרים לפחות לפי המפרט הזה.
HDMI 1.4 פותח כדי להכיל תוכן 4K ולספק מספיק רוחב פס כדי להתמודד עם וידאו 4K עד 24 פריימים לשנייה.
מאוחר יותר, זה התפתח ל-HDMI 1.4a ו-HDMI 1.4b – אבל כל זה הוא היסטוריה עתיקה.

ה-HDMI 2.0 הושק בשנת 2013. הוא עודכן ל-HDMI 2.0a בשנת 2015 ולאחר מכן HDMI 2.0b בשנת 2016.
מפרט זה הגדיל את רוחב הפס המרבי של כבלי HDMI מ-10.2Gbps ל-18Gbps. זה גם הרחיב את התמיכה לווידאו 4K במהירות 60 פריימים לשנייה עם כל הצורות של טווח דינמי גבוה (HDR) והניח את הבסיס ל-8K.

ה-HDMI 2.1 הושק בשנת 2018 ונועד לתמוך ברזולוציות 8K ומעלה עם רוחב פס מרבי של 48Gbps.
מפרט HDMI 2.1 יכול להתמודד עם וידאו 4K ו-8K עד 120 פריימים לשנייה עם מקום פנוי. אם אתם עדיין לא מתכננים להשיג טלוויזיית 8K, תקן 2.1 חשוב בעיקר למשחקים מתקדמים, בשל הפוטנציאל של אותות 4K בקצבי פריימים גבוהים מ-60 פריימים לשנייה המגיעים ממחשבי גיימינג וקונסולות.


(קרדיט: HDMI Forum)

פורום HDMI פרסם את מפרט HDMI 2.1a בינואר 2021 וכלל עדכון מינורי למדי ל-HDMI 2.1, עם דגש אפילו יותר על הכנה לעתיד. הוא תומך ברזולוציה של עד 10K, כמו גם HDR דינמי עבור וידאו 4K120 ו-8K60.
זה יכול להיות שימושי לעריכת וידאו ומאסטרינג, אבל הצרכנים הסופים עדיין לא מתקרבים לשימוש בזה ולכן זה נועד לעתיד.

חסרונות:

לא מומלץ להשתמש בכבל HDMI למרחק גדול בגלל חוסר אמינות וניתוקים, כבל HDMI מגיע למרחק של עד 15 מטר.

ARC

ערוץ החזרת אודיו – HDMI ARC (Audio Return Channel) הוא פיצ’ר ב-HDMI המאפשר להעביר אודיו דו-כיווני בין הטלוויזיה לרמקולים או למגבר דרך כבל HDMI אחד בלבד, במקום כבל שמע נפרד.

שלט לבן עם טקסט בעברית המציין פלט שמע HDMI (ARC) ותכונת WOW Orchestra תומכת.

למשל, אם מחברים מקרן קול (סאונד-בר) או מערכת קולנוע ביתית לטלוויזיה דרך כניסת HDMI ARC, הצליל מהטלוויזיה יישלח ישירות לרמקולים החיצוניים מבלי צורך בכבל אודיו נוסף כמו כבל אופטי. זה גם מאפשר שליטה על עוצמת הקול של מערכת הסאונד באמצעות השלט של הטלוויזיה.

מבט מקרוב של הפאנל האחורי של מקלט אודיו-וידאו, תוך הדגשת יציאת HDMI OUT (eARC/ARC) מוקפת בעיגול ירוק, יחד עם יציאות קלט ופלט אודיו ווידאו שונות.

חשוב לציין שיציאת ARC קיימת בדרך כלל רק ביציאת HDMI ייעודית (בדרך כלל מסומנת כ-ARC). בשנים האחרונות, HDMI eARC (Enhanced Audio Return Channel) הפך לנפוץ יותר, ומציע תמיכה באיכות שמע גבוהה יותר, כולל אודיו לא דחוס ודולבי אטמוס (Dolby Atmos), שמתאים במיוחד לתכני 4K ו-8K.

החיסרון ב-ARC שהוא חיבור לא יציב, לפעמים בגלל חוסר סנכרון הוא לא יכנס לפעולה ובמקרה כזה הוא יחזור לשמע דרך הרמקוולים בטלוויזיה. במקרה כזה צריך להפעיל אותו דרך הטלוויזיה שוב (מצב שמע: HDMI ARC) ואם זה לא עוזר אז יש לכבות ולהוציא מהחשמל את הטלוויזיה ואת הקרן הקול/רסביר ואז לחבר שוב.

טכנולוגיית ARC מוגבלת ל-5.1 ערוצים אבל תומכת ב-Dolby Digital Plus שמתאים לכל שירותי הסטרימינג כמו נטפליקס ופותח שמע ב-Dolby Atmos דחוס המותאם לשידור דרך האינטרנט.

💡 רוצים לדעת עוד על HDMI ARC? כנסו למדריך הזה.

HDMI CEC

נגן Blu-ray שחור עם חריץ דיסק בצד שמאל, מספר כפתורי שליטה ויציאת USB בצד ימין. הטקסט "HDMI CEC SIMPLINK" מוצג בולט מעל המכשיר, והלוגו של LG נראה בפינה הימנית התחתונה.

HDMI CEC (ראשי תיבות של HDMI Consumer Electronics Control) הוא פרוטוקול שמאפשר שליטה במספר מכשירים מחוברים באמצעות כבל HDMI דרך שלט אחד בלבד.

תכונת ה-CEC מאפשרת גם לבצע פעולות כמו הדלקת הטלוויזיה והגברת השמע של המערכת כשהממיר נדלק, או כיבוי של כל המכשירים יחד כשמכבים את הטלוויזיה.

לדוגמה: השלט הרחוק של הטלוויזיה יכול לשלוט על הסטרימר החיצוני שלכם או על הקנסולה וגם הפוך, המכשיר החיצוני יכול לשלוט על הטלוויזיה שלכם, לדוגמה: כשאתם מכבים את הקונסולה היא תכבה גם את הטלוויזיה ביחד.

תמונה המציגה תפריט הגדרות HDMI במכשיר LG webOS. הפוקוס הוא על האפשרות "HDMI Deep Color" ו-"SIMPLINK (HDMI-CEC)", המופעל. טקסט בעברית מופיע בחלק העליון של המסך.

💡 מדריך להגדרות HDMI CEC


כבל אוטפטי Optical

כבל שמע אופטי, או כבל Toslink, הוא כבל שמע בלבד שמשתמש בסיבים אופטיים להעברת צליל דיגיטלי באיכות גבוהה.

בניגוד לכבלי שמע רגילים שמבוססים על נחושת ומעבירים אותות חשמליים, כבל אופטי מעביר את השמע באמצעות אור, מה שמפחית את הסיכוי להפרעות אלקטרומגנטיות ולרעשים חיצוניים.

כבל אופטי משמש בדרך כלל לחיבור מכשירים כמו טלוויזיות, סטרימרים, ממירים, קונסולות משחקים, מערכות קולנוע ביתי ורסיברים, כדי להעביר צליל דיגיטלי באיכות גבוהה.

הוא תומך בפורמטי סראונד כמו Dolby Digital ו-DTS, אך אינו תומך בפורמטים מתקדמים כמו Dolby Atmos / DTS:X, שעבורם יש צורך בחיבורי HDMI מתקדמים יותר.

כבלים אופטיים נחשבים אמינים מאוד ומגיעים גם למרחקים ארוכים (עד 30 מטר) ומציעים איכות שמע טובה מאוד, אך הם רגישים יותר לשבירה לעומת כבלים מבוססי נחושת, ולכן יש לטפל בהם בזהירות.

לטלוויזיות LG יש את היכולת לשלוט על המכשיר החיצוני גם אם הוא מחובר בכבל אופטי ע”י שלט אונברסלי.

מסך טלוויזיה עם טקסט בעברית המנחה את המשתמש לחבר מכשיר. האפשרויות כוללות Soundbar/Bluetooth, Media Player, DVD/Blu-ray ו-OTT/OTT HDMI, כאשר האפשרות האחרונה מסומנת באדום. הטקסט בפינה השמאלית העליונה מתורגם ל"התחבר מכשיר.

בניגוד לכבל HDMI, כבל האופטי מעביר רק שמע (מוגבל) ולא מעביר ערוץ חוזר או שליטה על המכשירים חיצונים שאליהם הוא מחובר.


סיכום

אז למה כבל אופטי כן טוב? למקרים שבהם יש להם רסיבר או מקרן קול רק עם כניסת אופטי או שיש לכם המון בעיות עם HDMI ARC ואתם רוצים פתרון אחר יציב יותר אבל חשוב לזכור את המגבלות של כבל האופטי.

כבל אופטי מעביר שמע דיגיטלי בלבד ומוגבל לשמע בלבד. וגם זה בצורה מוגבלת, ללא תמיכה בשמע מתקדם.

שתי הטכנולוגיות אומנם מעבירות שמע רב ערוצי כמו DTS/Dolby Digital 5.1 אבל עם כבל אופטי פה זה נגמר, לא תקבלו יותר מזה, כבל אופטי מוגבל ברוחב פס ולכן גם מוגבל בהעברת שמע רב ערוצי מתקדם וללא העברת וידיאו.

אם הסאונד שאתם צורכים הוא סטריאו, Dolby Digital או DTS ב-5.1 ערוצים בלבד אז כבל אופטי הוא בסדר גמור לזה.

לעומת זאת, כבל HDMI תומך בכל הפורמטים המתקדמים והחדשים של הסאונד כמו Dolby TrueHD, DTS HD Master Audio, DTS:X, Dolby Atmos, מה שאי אפשר לקבל עם כבל האופטי. בנוסף לזה, עם כבל HDMI ניתן להעביר וידיאו באיכות גבוהה וגם אפשר להעביר נתונים כמו פקודות שליטה HDMI CEC.

בשורה התחתונה: כבל HDMI טוב יותר! כבל HDMI מעביר שמע, וידיאו, תמיכה בשמע חוזר (ARC) ושליטה על מכשירים חיצונים (CEC), לעומת כבל אופטי שמעביר שמע דיגיטלי בלבד ומוגבל.

💡 רוצים המלצה לכבל HDMI מומלץ? לחצו כאן.


עוד מדריכים על HDMI תוכלו למצוא באתר